~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

Dec
04

Salam
I’ve change my blog from wordpress to Blogspot
To check out my new blog, type http://fana164.blogspot.com
See you there :)
This blog is still exist :)

Nov
26

SALAM AIDILADHA BUAT SEMUA…

MOGA SAMA2 DAPAT KEBERKATAN…

FIKIRKAN SEJENAK ERTI SEBENAR DI SEBALIK KORBAN. APAKAH KITA TELAH MELAKUKAN PENGORBANAN UNTUK KE ARAH KEBAIKAN??? RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL :)

*hari ni masih di pejabat menyiapkan kerja2 dan tahun ni beraya di perantauan..sob2…ucapan raya pada keluarga hanya terlafaz di corong hndfon je…sedihhh*
Nov
20

Salam….

Semalam lepas kerja, sy, nisha n k.tini meluangkan masa ‘melawat’ Terminal 1 (tempat membeli-belah yg agk femes kat Seremban). Tujuan, membeli hadiah untk salah seorg kwn pejabt yg bakal kawin hari ni (mesti berdebar2 nk akad nikah hiiii) :) Untk Mr Fadhli, diucapkan tahniah dn selamat menempuhi alam perkahwinan.

Sampai kat sana, bukan beli hadiah je, biasalah pompuan kan. Pantang jejak tempat shopping. Sempat lagi merajinkan kaki tengok2 handset, sbb Kak Tini n Nisha plan nk beli handset baru. Sy terkecuali, sbb baru je beli. Bersabar je tgk BlackBerry. Tringin nk pakai. Nak plak dgn mcm2 software dlm 2, buatkan diri ni begitu teruja nk pakai fon 2. Ada x siapa2 yang baik hati nak bagi????? :P

Dah setel sume urusan, destinasi seterusnya adalah……..TEMPAT MAKAN :) Kak Tini bawak kitorg g mkn kat tmpat dia slalu menjamu selera. Berderet2 gerai mkn kat situ. Sebelum ni x tau plak kewujudan tempat mkn 2. Penuh dgn manusia sbg bukti mknn kat situ sememngnya sodap. Apa yang menggembirakan hati ktorng adalah….KAK TINI BELANJA..yahoooo :) Ni yg syg lbh..hiiiii.

Sy tempah menu biasa iaitu Nasi Goreng Cili Api :) Nisha, Nasi Goreng Ayam n Kak Tini Nasi Goreng Kampung. Bukan tu je, ada lagi menu add on. Ingt KFC je ada add on??? :) Kak Tini pesan Yong Tau Fu yg kuahnya sup. Mula2 masa Kak Tini pilih2 isi Yong Tau Fu 2, ktorg geleng je kpla masa dia tnya ktorng nk ke x mkn Yong Tau Fu. Tapi, bila playan 2 hntr Yong Tau Fu yg da siap dgn kuah, sy n Nisha la org pertama yg pegang sudu nk rasa :) Rasanya trsgt superb. B4 ni xpernh lak mkn Yong Tau Fu kuah sup. Skali rasa, trus jatuh cinta. Mmng sedap. Bila nasi2 ktrog smpai, mkn nasi plak. Makan2, sembang2, gosip2..sampai perut rasa dah penuh gile. Tegak je duduk sbb nak cari ruang nak hbskn mknn. Rasa syg je xhbskan sbb org blanja kan :) (Tapi sy ni mmng susah nk tgk xhbs mkn. Blh bilang dgn jari. Kalau xhbs, ada la yg xkena dgn mknn 2 or sbb xsihat. Kalau x, mmg licin la pinggan 2 jawabnya hiii)  

Bukti km x amalkan pembaziran~

Dah makan, ktorng pon gerak la balik rumah dgn hati yg gembira sbb dpt mkn sedap plus org blanja :) Thanks untk Nisha untk pengangkutan n tak lupa Kak Tini sbb plan n blanja mkn. Syg korang Muah3 :*

Apa rncngn hujung mnggu ni pembaca semua??? Mesti ramai yg pergi kenduri kawin kan??? Apa2 pun, jaga diri baik2. Slamat berhujung minggu :) Truskan membaca blog ni. Bubye~

Salam..

Nov
18

Salam…

I got this interesting quote from novel entitled ‘Warna Hati’ by Meen Zulaikha.

The nice man are ugly
The handsome men are not nice
The handsome and nice men are gay
The handsome, nice and heterosexual men are married
The men who are not handsome, but nice men, have no money
The men who are not so handsome, but are nice men with money, they think we are only after their money
The handsome men without money are after our money
The handsome men, who are not so nice and somewhat heterosexual, don’t think we’re beautiful enough
The men who think we are beautiful, that are heterosexual, somewhat nice and have money are cowards
The men who are somewhat handsome, somewhat nice are shy and NEVER MAKE THE FIRST MOVE!!!
The men who never make the first move, automatically lose interest in us when we take the initiative

37

Herm…what say you men out there???? :)

Nov
17

Salam…
Hi all my friends.

This entry is my tribute to one of my officemate. Officemate?? Herm is she my officemate in fact she is practical trainee just like me? I think the ‘officemate’ term is not suitable since that term is more to permanent staff. Am I right??? Correct me if I’m wrong. Ehehe. To make is easy, I must say, she is my practical friend :)

me n k

The special person that appear to my blog (chewah, mcm la blog femes) is Nareme. I call her kak Nareme. She studies at UniTen. At first I came to Azmi Ismail & co. (my audit firm where I do my practical prog) she lends her hand to help my other friends to do their audit work. You know, for new comer like us there is a bit of confusion plus nervous when our supervisor gave an audit work. So, she voluntary came and helps my friends. Kind hearted right? :)

She is also talkative person. You just give her a root topic, and she can talk about that about 30 minutes or more if we didn’t stop her. Yes, that is her specialty. No one can deny that. Her specialty makes our office turns hilarious and sometimes like a market :)

But, last Friday is her last day. She will continue her study on the end of this Nov. Thanks to Kak Nareme because you make my day with your joking as well as always helping me in doing my audit work. I really appreciate it.  And I will make sure that our ‘big’ plan in future will be realized, insyaAllah :)

Okay, till next entry then. Do take care of yourself. Keep glue to my blog ya….Salam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nov
16

Salam….

Since I got an ample time today, I would like to post a special entry as my ‘birthday gift’ to my two beloved and best friends. They are, Nazra Nasir and also Rihanna Abd. Rahim :) Both of them are celebrating their 22nd birthday today. HAPPY BIRTHDAY girls…. :)

me n naz

Nazra is my course mate in UKM. We started become close when we are in 2nd year. She is kepoh girl you know. Hahahaha. But her ‘kepoh’ is still under control ;) But I strongly believe that she can replace michelle’s place as MELODI’S REPORTER especially in TERJAH segment (is that segment is still exist??? I’m not watching that show for a long time).

me n anna

While Rihanna on the other hand, I met her when we studying together in matriculation. Both of us are KMPKians :) Actually we haven’t meet up for almost three years. Last time we met is when we in 1st year. Can you imagine how much I miss her :(

Whatever it is today is their happy day :) Once again, Happy Birthday. Sweet 22. I always pray for your long-lived, happiness and successful in everything you do. Lastly, I love both of u girls, muahhhhhhs :)

 

 

Nov
07

Salam….
Moga semua sihat walafiat menikmati hari sabtu yang menyenangkan hendaknya…

I had promise to one of my best friends, to make a book’s review when I bought it.
But then, I had a lot of works to do plus laziness so the entry bout it is being postponed for a long time.
Pity my friend…
But now, I want to redeem the promise :)
To Atiqah, thanks cz waiting patiently ya :)

DSC03394

nice to see nice to read :)

Tajuk Buku: Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasulullah
Pengarang: Fatimah Syarha mohd Noordin
Terbitan: Telaga Biru
Harga: RM 12 SAHAJA

Buku ni dibeli sbb tertarik dgn promosi yang dilakukan oleh salah seorng blogger (Cik Manis)
So, bila sampai je peluang untk ke kedai buku, mata meliar je cari buku ni.
Dgn harga yang Cuma RM12, tak rugi rasanya pelaburan ni.
Terlalu banyak ilmu yang boelh dikutip daripada buku yang senipis 88 m/s.
Walaupun nipis, tapi sarat dgn kata2 hikmah, nasihat yang berguna serta ilmu yang bermanfaat.

Buku ni sesuai untuk remaja dan golongan dewasa tanpa mengira jantina.
Untuk mereka yang masih mencari cinta, sesuai untuk dijadikan panduan untuk mencari cinta yang sejati
Untuk yang sedang dilamun cinta, molek dijadikan landasan untuk membina cinta yang diredhai Allah
Untuk yang bakal berkahwin, elok sebagai motivasi kearah mendirikan masjid yang kukuh
Untuk yang sudah berkahwin, bagus untuk mengukuhkan lagi cinta dan kasih sayang supaya berkekalan ke akhir hayat.

Jadi, tuggu apa lagi.
cari buku ni di kedai buku berhampiran
Membaca jambatan ilmu :)
Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dan diamalkan untuk menjadi muslim dan muslimah yang diredhai Allah :)

*Dan wanita2 yang baik adalah untk laki2 yang baik dan laki2 yang baik adalah untk wanita2 yang baik (Surah al-Nur 24:26)*

Nov
06

Salam….
Hai everybody:)

Tibalah masa untuk meng’update’, setelah sekian lama jari ni xbersenaman d lantai keyboard.
Actually, terlalu bnyk cerita yg nk dikongsi dgn pembaca semua..
Tentang cerita kegilaan masa kini, tempat2 yang dilawati, pengalaman untuk dikongsi, book review, u juz name it….
There is whole lot, but because lack of time and laziness as well, I have to find a perfect time to update my beloved blog.
And…this is the time which is so perfect for me to working on it :)

Okay lah..kita cerita satu2 ya….
Jgn hokap (tamak dlm loghat n.9) hehehehe….

Sy berpeluang menjengah dunia ikan2 yang plbagai spesies tak lama dulu….
Sesi jengah menjengah ni turut disertai oleh dua org kwn baik sy….Mun n Yatt….
ktorg melawat Aquaria yang terletak berhampran KLCC….

aqua1(1)
Nak masuk xmahal pon….
STUDENT: RM 20 (Harus kemukakan kad pelajar anda ya)
PEMEGANG MYCARD: RM28
And untuk pelancong dr luar negara xingt lak…but the cost is higher for sure
*Moral: Silalah bawak kad pelajar anda walau d mana anda berada. Tapi, kalau da graduate xpayahla ya…invalid :)

Terlalu banyak spesies ikan yang terdapat d situ
Bukan ikan je….
Ada gak lipan, ular, kura2, iguana (ada ke ya???merapu je) dan bnyk lagi lah…
Sebenarnya kebanyakn ikan2 kat situ, saiznya kita dapat tgk sbnyk 70% je disebkn ketebalan kaca tu.
So paham2 la bila tgk ikan yang pnya gedabak besau…boleh imagine besarnya kalau kita tgk live kat lautan.

aqua4(2)

Kat dalam Aquaria tu jugak terdapat satu terowong yang di atsnya kita boleh tgk ikan2 berenang dgn bebasnya…walaupun pada hakikatnya xsebebas d lautan yng terbentang luas.
Kat situ, ada ikan pari yang besaaaaaaaarr (cuba bygkan tahap ‘besar’ ikan tu)
Ikan jerung pon ada….
Kalau dtg pada waktu yg betul, dapatlah tgk sesi memberi ikan makan…
Tapi, masa ktorg dtg, sesi tersebut da selesai :(
Dalam terowong tu ada 2 part untuk pejalan kaki (sbb kereta of course xdibenarkan masuk hiii).
Satu yg automatically bergerak, means stand still then u will move thoroughly into the tunnel.
Yang sebelah tu plak untuk jalan kaki manually :)
kitorg masuk terowong tu 2 kali sbb xpuas tgk ikan2 yang bermacm2 spesies d situ.

aqua3(3)

besau btol ikan 2..buat goreng 2 bulan pon xbis :)

 

aqua2(4)

Setelah hampir dua jam bersuka ria melihat ikan2, tibalah masa untuk mengeluarkan diri daripada Aquaria tu.
Rasanya memng berbaloi la RM20 yang dilaburkan.
Banyak ilmu yang diperolehi..
Daripada nama2 ikan, spesies2nya sampailah jenis2 pasir kat pantai.

So my readers, apa tunggu lagi..
Kalau ada kelapangan, jemput2 la melawat Aquaria ya :)
Luar kawasan Aquaria tu, ada wifi yg mmng laju speed dia…
So boleh lah mengupdate status Facebook hihihi….

*Malaysia sememngnya negara yang indah, terlalu bnyka tempat untk dilawati. Jadi, xperlulh berbangga jika melawat banyak tempat di luar negara,sedangkan tempat menarik d negara sendiri masih belum dijejaki*

 

Oct
29

Salam semua
Moga sihat semuanya

Baru2 ni mmng sy teringin sgt nk jadi vegetarian :)
Tapi bukan vegetarian tegar la…
Means still take meat, but maybe once in a week.
Tapi kan….xstart2 lagi program 2…hiiiii

Nak jadikan cite….satu hari 2 di hujung mnggu…
Sy kluar dgn Yana…
Then singgah jap KFC….
Dek konon nk jadi vegetarian, p la mintak salad je…
SALAD ya…
No ayam goreng….

Sampai je kat umah excited glen nk mkn salad 2..
Maklumla…wane cantik je kan…
Ada merah, ijau, purple, oren….colourful u…

salad

Makan2…..
Mak aih…..
Muakkkk….
Xsedaaaaaaaaaaapppppp….

Setelah dok bermenung depan salad 2 hampir 20 minit…
Bergegas bersiap nk p kedai mkn yg berdekatan….
Nak beli nasi goreng….
Ha3….

Kalau dah nasi goreng 2…..mcm2 la campurannya kan…
Xpe la….
Asalkan x mkn salad semata….

So….rancngan mnjadi vegetarian tertunda lagi….. :)

Ok….
Till next entry
Take care..be safe :)|
Salam.

*Makanan yng sihat 2 mmng xsedap….yg xsihat plak kebnyakknya sedap….mana satu pilihan anda????Tepuk dada tnya selera dn minda :) *

 

 

Oct
21

Salam…
Hai semua:)
Lama betul xbersua d alam maya ni ya…
Rindu kamu semua..
Rindu sy x???
Erm..kalo x pon xpe…bia la sy je yg merindu…(uwekkk….apahal lak ni nak emo ha3)

Dek kemalasan yang melanda, sy da lama xupdate blog kesyangn…
Sedar xsedar, dah setahun sy manulis d alam maya ni…
Ya kwn2 semua….
blog sy dah mencapai usia setahun :)
Dgn rasminya usia blog ni mencecah ke angka setahun pada ahad lepas…
Pnya malas pnya owner, baru hari ni nk post entry… :)
So….
HAPPY BELATED BIRTHDAY TO MY BELOVED BLOG…………. :)
Moga usia blog ni panjng la ya…
Bergantung jugak pada umur owner a.k.a penaip entry a.k.a farhanaabubakar yg cumel :)
Moga lebih ramai pengunjung lepas ni…
MOga murah rezeki, moga gembira slaloo…cepat dapatjodoh (Eh..eh..eh…melalut dah ucapan huu)

 

Herm…
Sempena birthday blog kesayangn ni, sy nk post pnjang2 sket…
Kalo nak baca, baca la…
Xnak baca pon xpe…
Tapi, kalo baca lagi bagus (ayat nak suh baca sebenarnya)

Apa yang sy dapat drp blogging ni???
Tu lah antara soalan yang ditanya kala sy mendedahkan bahawa sy ni seorng blogger (Mcm femes je..ha3)
Apa yg sy dapat???
Sy dapat kenal kwn2 baru (MerahItuJambu conthnya :D ), mengeratkan silaturrahim antra kwn2 lama, dari kwn skola rendah smpaila ke zmn university…
Sy dapat info2 yang berguna hasil bloghopping… itu mmng xdapat dinafikan. Daripada ilmu yng bermanfaat hinggala yng merapu…sume ada… :)
Selain itu, yang paling penting sy dapat mengasah bakat menulis yang smkin terpendam tunggu nak karam je…
kalau ayah sy tahu sy ada blog, mesti dia bangga dgn anak perempuan dia ni….sebab ayah sy mmng xjemu2 suruh sy menulis dan menghasilkan buku…
Tapi…nak buat macm mana….walaupun bakat menulis tu menyerlah d zaman persekolahan tapi semakin menampakkan penyusutan kerana pnyakit malas…
Kalau parang yang tajam, dibiarkan berhujan berpanas dan xdigunakan, akan tumpul DAN berkarat jugak….
Begitu jugak la akal dan bakat yang dikurniakan oleh Allah….
Alamak.. terlari dari topic sebenar plak :)

Kalau ada yang bertanya, xde ke nak buat perubahan kat blog ni???
Jawapan sy..mestila ada…
Kita perlukan anjakan paradigma untuk berjaya…
Begitu juga dgn blog sy ni :)
Tapi…perubahan ni secara perlahan2…
pertama, Sy nak tukar layout..
Tapi tu mngkin mngmbil masa…
Sbb skrng ni kan tgh praktikal plus no internet connection (The big barrier)
Mngkin thn depan kot..InsyaAllah :)
Selain tu, sy akan hasilkan post dalam bahas inggeris jugak…
BUkan  bertujuan untk mengagungkan bahasa ngra barat, jauh skali meminggirkan bahasa ibunda, namun untk memahirkan diri dalam bahasa inggeris sy perlu berbuat demikian…
Tapi bukan semua entry la….
Tgk keadaan dan juga mood :)

Dalam kegembiraan menyambut ulangtahun blog sy yg pertama ni, terselit juga perasaan terkilan.
Bukan sebab xde party kejutan (apakah???)
Tapi, sebb bilangan pengunjung xmenepati sasaran..
Sy menyasarkan 10,000 pengunjung sblm blog sy genap setahun..
Namun, apakan daya….
Tapi xpe….
Sy redha dgn ketentuan takdir (ayat xblh blah)
Moga target sy untk melepasi 25,000 pengunjung dalam masa setahun dr skrng akan tercapai..insyaAllah :)

Oke doke semua…
sampai sini dulu nukilan khas sempena genap setahun blog ni….
Teruskan membaca blog sy yng xsberapa…
Komen2 membina amat diharapkan
Sehingga bertemu d entry lain..
Jaga diri hiasi peribadi…
Salam sayang dari saya..
Salam :)

*Pada rakan2 blogger, ketahuilah bhwa sy sentiasa membuat lawatan smbil belajar ke ‘rumah’ anda. Cuma xberkesempatan nak tinggalkan komen…Happy blogging to all my blogger’s friends :) *

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.