~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

~Senaman di hari Pertama Exam~

Salam…kepada pembaca setia dan pada yang mula untuk setia =) satu kelegaan kerana telah menghabiskan bulan peperiksaan ini dengan lancar tanpa gangguan kesihatan yang secara langsungnya akan menjejaskan tumpuan dan setrusnya memberi kesan kepada keputusan peperiksaan nanti.. syukur kepada Allah kerana memudahkan jalan, alhamdulillah.. Cuma terbit juga perasaan risau dan gundah gulana (kenapa hari ini sastera macam bagus je hee) kerana memikirkan apakah keputusan yang bakal diperolehi nanti..takuttttt…

Paling xboleh lupa dalam exam kali ni adalah sesi berlari dari kolej UO ke Dewan Gemilang..fuh..sengsara..xtau nk cakap..kalo xuat semangat boleh menangis kat tepi jalan…xpasal2 menyelam sambil minum air…berlari sambil menangis…huuu..dasyat..nak tau cerita??? meh2 baca…

Peristiwa perit tu berlaku masa exam paper Perakaunan Sektor Awam…Kat Dewan Gemilang, jam 8.30 pagi..dah semangat ni bangun awal..1st exam kan..=) pas2 send msg kat sorng kwn ni..tnya nk g kul brapa? dia reply “kol 8 la”…tergerak jugak kat hati kecil ni..sempat ke??ada bas ke??? tp memikrkan mungkin pergi naik kereta dgn sorng lagi kwn..so, ok la..

Seperti yang dijanjikan..kul 8 gerak…tunggu bas, xsampai2..jam dah pukul 8.10…da xsedap hati ni..pas2 pkl 8.15 nak xnk, ktorg ambik keputusan jalan kaki (pada pembaca yg bukan warga UKM, perjalanan berjalan kaki dengan kelajuan biasa dari UO ke Dewan Gemilang ambil masa hampir 30minit)..jalan2 pastu berlari..jalan lagi..lari lagi… terbayang muka prof. Azmi..huuu..tiba kat FSSK pakcik guard tegur..”korang exam kol brapa ni??”..pertanyaan pakcik 2 buatkan ktorg lagi cuak..tanpa enjwab pertanyaan pakcik itu, larian tetap diteruskan…

Akhirnya ktorang slamat menghabiskan larian dan tiba ke Dewan Gemilang jam 8.40..kat lua ada pak2 guard n pengawas exam..depa ckp “Relax2…blum 30 minit g….tarik nafas..” tp masa tu da xada selera nk relax o tarik nafas…ambik barang dalam beg then trus masuk dewan..

Masuk2..trus cari tempat..dah xkira pandangan dan sorotan mata calon2 exam kat dewan 2…yg penting soalan P.S.A perlu dijawab dengan segera…tempat duduk dah la 2nd last dalam barisan..aish…

Dah duduk barulah tarik nafas…bertenang…cool… kira2 pukul 8.55 baru mula menjawab…..

Kesimpulannya…

i) Urus masa anda dengan bijak

ii) stamina kena kuat untuk menghadapi detik2 genting =)

Sejak peristiwa tu,kitorg gerak awal..exam kul 3.30,kul 2.30 dah kluar…untuk elak pisang berbuah dua kali. Apa2 pun, exam dah habis..Alhamdulillah.. skrang ni bertawakal je pada Allah.. nak yakin sgt pon xboleh…hanya pada Allah je berserah..usaha dah dilakukan, jawapan dah ditulis..harapnya Allah melembutkan hati pemeriksa semasa memeriksa kertas jawapan saya nanti.. saya berpegang pada ayat al-quran ini~ “cukuplah Allah bagiku..tiada Tuhan selainNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal (at-Taubah 129).

Kepada rakan2 yang ada exam lagi esok, good luck diucapkan. selamat bercuti. manfaatkan cuti yang ada dengan perkara yang bermanfaat. gunakanlah masa ini untuk mencari duit lebih ataupun berbakti kepada ibu bapa =)

3 Responses to “~Senaman di hari Pertama Exam~”

  1. Maksik fana.. baca story kamu macam kite yang tengah alami.. konon2 macam menyelami laa.. haishh~~ kamu, jangan lambat lagi.. ad transport seperti krete xp.. bas x leh caya sangat!..

  2. huah!
    anna,hebat jugak tu.senaman pepagi exam.hehe.
    seb bek la kat sini,tempat exam dekat2 je.5minit pun bole sampai da.
    lain kali,exam 830,anna kua la 630.kehkeh.😉

  3. to ‘Izzah:
    btol2..
    bas memng xboleh percaya..
    pengalaman berharga + pahit tu…

    to Ielah:
    xbest la kul 6.30 ielah..
    bermalam je kat dewan exam ha3


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: