~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

~Pilih Yang Itu Atau Yang Itu???~

Salam~

Herm…masa untuk update blog setelah 1 hari tak ada mood nak update. Juz ada mood nak baca blog org je =) Hari ini start kuliah untuk subjek Etika dan Tanggungjawab Perniagaan yang diajar oleh Dr. Rasidah Arshad (make sure spelling betul ya..her reminder to all students..hee~). Masa tgh2 mengajar tu Dr. tanya soalan yang mengkehendaki (skemanya ayat~) students memilih jawapan.  Dr. suh ktorg angkat tangan bagi pilihan jawapan. ada 2 je pilihan. Biasalah students2 ni..bila disoal bukan nk bg respon kan..(termasukla sy hee~) Bila dia tengok xramai yang ankat tangan dia pon tnya..”yng xangkat tangan ni pilih jawapan pe?” pas2 ada plak sorang ni reply ikot keadaan. Pastu Dr. tnya g “keadaan mcm mane?” Pastu dia pon menjawab dgn yakinnya….Da hbs memberi penjelasan..Dr pon jawab blik “sy hnya nk tau jawapan kamu berdasarkan 2 pilihan yg sy bagi td. Xada pilihan lain. Kamu kena buat pilihan antara 2 pilihan yang sy bagi td. Kamu kena buat pilihan”

Masa Dr. melafazkan kata2 tu, sy trus terfikir..herm~manusia memng perlu membuat pilihan untuk memilih satu daripada pilihan2 yang ada. Trus teringt nk post tajuk ni dlm blog (membuktikan betapa x khusyuknye sy dlm kelas td) hee~

Teringt satu masa di mana sy terpaksa membuat pilihan yg pada masa tu sy rasa benda paling susah dan paling besar nk buat. Perkara yng melibatkan masa hadapan. Perkara tersebut adalah situasi di mana saya terpaksa memilih nak kekal di skola lama (SMK DATO ZULKIFLI MUHAMMAD) atau nk pindah skola asrama (SMKA SLIM RIVER). Masa dapat tawaran skola 2 sy da nekad untuk meneruskan perjuangan di skola lama. Tp….satu hari 2 sy dipanggil oleh ibu dan abah untuk menghadiri miting tergempar =) Masa  miting tu depa tnya macam mana keputusan sy…setelah dilecture semasak2nya..dan juga setelah menerangkan kebaikan skola kat SMKA 2..sy diberi masa sehari untuk buat keputusan. Arghhhhhhhh…sesaknya dada masa tu. Masuk dalam bilik trus ngadu kat adik. Dia pe lg ‘nasihat’ sy jgn pergi masuk SMKA. Nanti dia dok umah sorang2. Lagi la sedih sy dgr.. Nasihat yg sgt sadis..huuu~

Finally, setelah difikir2.. sy pon buat keputusan untuk move to a new school. Org cakap hidup perlu perubahan. Hijrah bawa kebaikan. Keputusan sy ni mendatangkan bnyk kesan pro n kon kat org2 di sekeliling sy…PRO: mestila ibu dan abah… lega anak ikot cakap  KON: my lil sis n my bestie kat skola lama. Siap depa buat perang dingin lagi..seksa~da la sy kesedihan nk pindah..boleh plak lancarkan perang time sy sendiri berperang dgn diri sendiri~

Akhirnya masa untuk pindah pon tiba…dengan langkah kaki yng berat sy menuju ke skola baru yg terletak hanya sekangkang kerbau dari rumah (4 your info: umah sy adalah dlm kawasan SMKA sbb abah adalah cikgu d situ merangkap warden) ha3~ mesti korang bengang kan.. Macam nak pindah jauh je minah ni…Rupa2nya dalam area umah gak..kuang hasam.. Sori Mori ha3~ =)

So…sy pon dimasukkan dalam kelas 4 Ibnu Rusyd.. Kelas yang mengkhusus dalam bidang ekonomi n perakaunan (Sastera Ikhtisas dalam terma profesional nye)

My Classmate-4 n 5 Ibnu Rusyd-

My Classmate-4 n 5 Ibnu Rusyd-

 

477398513971l

-Sedikit gambaran imej di SMKA-

 

-Lencana Skola-

-Lencana Skola-

 

Macam2 la pengalaman kat SMKA even 2 tahun je.. Kena pulau la (budak baru katakan)…aktif mcm2 pertandingan la..macam2 lagi la… Pendek kata macam2 kenangan yg tercipta kat SMKA 2. Di post lain la sy masukkan ya.. Panjang sgt t bosan lak nak baca..~wink~

Erm..hidup ni memng perlu untuk membuat pilihan. Tu baru pilihan yang kecik.. Belum lagi pilihan yang besar2 macam……………………….apa ya..?????? lu pikirla sendiri (bak kata nabil ha3~). Pilihan kita tu nanti akan memberi kesan yang besar pada masa akan dtg. Macam kisah sy dan SMKA td la.. sy rase kan..kalo sy tak masuk la SMKA… sy mesti xkan amik course accounting. Kat skola lama dulu amik science. Mungkin kalo kekal kat skola lama..sy amik medic =) (layak ke??? tanyaku kpd diri sendiri) macam my bestie Adillah n Nazuha yg future doctor insyaAllah.. Kalo da xamik course accounting..mesti xjumpa kwn2 yang skrng ni berkawan ngn sy (i mean coursemate…budak2 kelas kat smka..budak2 kuliah n tutor kat m3x). Pendek kata..memng la segala yang jadi kat kita ada hikmah yang tersembunyi. Mungkin rezeki lebih kalo kita ikut nasihat mak ayah..dapat KEBERKATAN YA ANAK2 (baca ikot stail mak Adif dlm cite Dunia Baru..hee). InsyaAllah….

Oke doke..smpai di sini dulu untuk kali ini. Jumpa di post yang lain. Teruskan kesetiaan anda membaca blog sya ini..=)

Wallahua’lam-Assalamualaikum-

*p/s: Pada kwn2 skola..mana yg ade blog..meh la kita share..sharing is caring wat ha3….*

8 Responses to “~Pilih Yang Itu Atau Yang Itu???~”

  1. sharing is charin our tagline!
    hehehe.
    yeke dorg wat perg dingin.
    zalim gak ek.
    hahaha.
    aisyah mmg sgt pandai mmberi nasihat yang lawak.
    hahaha.
    jgn mrh…
    ha kan.
    da berlebih2 dlm brckap.
    adush!
    astaghfirullah…

  2. xpe..kita kan bnyk tagline lain =)
    ha3…yes aisyah memng sgt pandai memberi nasihat yg lawak merangkap nasihat yg menyaktkan hati (sori ya dik hee~)

  3. memg sadis + tensen bace entry kmu nie..pndah skola dlm kwsn umah je rupenye.. pearl tertipu..wakaka..
    dlm khidupan memg kite xkan dapat sume yg kite mahukan..sumtimez plukan pngorbanan..u r good daugther..dgr ckp mak ayh, insyaAllah bahgia dunia akhirat..Amin..(bunyik nasihat ini lebey sedey dr entry kmu..~lalala~)

  4. anna saja buat saspen ek??
    ehehe..

    nak adek pompuan yang baek jugak..
    hee~!

  5. haa…
    hutang tag suda dibayar..
    sekian terima kasih

  6. to Pearl Ned-Ya:
    thx atas nasihat yang meruntun kalbu itu…
    InsyaAllah dgr ckp mak ayah itu membawa berkat…=)

    to ielah:
    ielah kena carik adik ipar cepat2 la mcm 2…ha3
    ala xpe..nanti dapat anak pompuan yang baik pon oke wat~wink~
    trima kasih memberi kerjasama baik dalam melangsaikan tag tersebut..
    terima kasih daun keladi..nanti boleh bgi tag lagi =D

  7. xmsuk skali pun kwn baek kamu yg sowg neyh…huhu

    klo xmsuk smka kte xjmpa la…xjd bestiela…huhu..

    niway…i’m so glad coz being one of your besties…

    miz u…n windu ngat zaman2 skola dlu…

    byk ngat kenangan kn??hehehe

  8. To Annisha:
    tau xpe..
    xmasuk SMKA…konpem xkenai ko..
    mmng bnyk sgt kenngn kat situ..
    anda apatah lagi…hiiii 8)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: