~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

~Hari Yg Paaaaaaaaaaaaaling Penat~

Salam…

 

Dah lama rasenya x post entry baru. Tak ada masa. Hari ini amik kesempatan nk post entry baru sbb xde kuliah. Satu kelegaan =) Memang heaven la sem ni. Cuti 3 hari seminggu. Jumaat till ahad. YahoOoOoOoOo =)

 

Semalam (Khamis) adalah hari yang memenatkan sepanjang berada di UKM ni. Kalah hari mengemaskan bilik masa baru sampai masa start sem baru hari tu. Alkisahnya bermula bila pergi kuliah pukul 8.00 pagi. Kuliah berjalan seperti biasa la. After bis kuliah, pergi bilik PMFEP. Buat kerja kat situ. Then terfikir plak nk blik kolej jap. P menunaikan kewajipan sebagai warga UKM untuk turun mengundi. Undi saya tu amat bermakna tu untuk menentukan kpimpinan baru UKM..heee… Setelah menghitung jarak masa yang tinggal untuk kuliah yang berikutnya pada pukul 12.00, sy amik keputusan nak mendaki bukit KIY yg sgt mencabar ketika terik matahaari untuk p mengundi. Nasib baik tak ramai dgt student yg mengundi masa tu. So..cepat la sket setel urusannya. Then, sy meneruskan langkah ke cafe. Jam ketika tu pukul 11.20. erm..sempat g..bisik hatiku. Dah beli makanan, sy rajinkan diri plak menaiki anak2 tangga menuju ke bilik. KIY ni memng kaya dgn bukit2 dan tangga2 yg mencabar kaki….Da sampai bili, mencari plak nota2 yg tertinggal untuk kuliah pukul 12.oo t. Tgh mencari2 tumata sempat melirik ke arah jam. Baru pukul 11.35. Sempat lagi..Bisik hatiku lg. Rehat2 kan kaki jap…Minum2 jap..Then,,bila tgk jam..da pukul 11.40. Uish da lambat ni. Beg ade kat bilik PMFEP kat tngkat 4 FEP. Kelas pukul 12.00. Dgn langkah kelam-kabutnya sy kemas2 kan diri dan keluar dari bilik. Masa nk kuar dr bilik 2 rase cam xsedap hati..tap sebb da lambat, sedapkan jugakla hati ni…

 

Then..sampai ke fak, naik tingkat 4 dulu amik brg2..then trun lik p Bilik Seminar. Kuliah pon berjalan seperti biasa…..tik tok tik tok tik tok..da pukul 2.00. Dr Zaleha pon memberikan kata2 akhir sblm melepaskan kitorg dari kelasnya. Fuh selesai sudah kuliah sepanjang minggu ni. Bisik hatiku dgn nada girangnya.

 

Pastu..mendakila bukit FST..KIY n menaiki anak2 tangga KIY ntuk kr bilik tercinta. Sampai2 je kat bilik…Alamak..mana plak kunci ni.. Td rasenya da bwk. Asla lak xde ni??????? Ish… Tangan ni masih2 mencari kat poket walaupon da lebih 5 kali check kat situ. Pastu carik plak kat dlm beg. Tak ada jugak. Aduuuuuhhhhhh. Dah la penat ni. Erm..nak buat apa ni??? Otak ku ligat berfikir.

 

Setelah difikir2..sy pon rajinkanla kaki ni p turun kat pjbt even masa tu leth sggggggggggt2. Sampai kat blok D jumpa kwn yg da lama xjumpa. Cik Enon (bkn nama sbnr). Dia pon bertanya…

“nk p mane tu fana? melenggang je..”

“nk p pjbt jap. amik kunci. tertinggal kat bilik.huuuu~” sy menjawab

“ow…Gud luck la ya” Katanya lagi smbil menitipkan ucapan yg sering kedengaran di kala musim exam menjelma

Sy pon meneruskan langkah kaki ke pjbt. Jumpa Kak Yati nk amik kunci. Da amik kunci tu..sy pon berkata..

“sy pulangkan esok ya Kak Yati..” =)

“kenapa??” Dia bertanya

“sy tak larat la kak..baru je lik dari kuliah” Sy membalas.

“OK. Pulangkan esok pg ya”

“Ok..Terima kasih Kak Yati”

 

Dengan bersemangatnya sy pon mendaki lagi tangga untuk ke bilik. Dengan tak sabarnya, tangan s trus memasukkan kunci kedalam tombol. Tapi alangkah malangnya….kunci tu tak match plak ngn tombol!!!!!!!! cant believe it =( sy pon mengetuk pintu bilik jiran. cik Mun (nama sebenar heee~). Mintak tolong dia. Setelah dicuba2 memng xdapat nk msuk kunci tu. Last2 dia suggest p pjbt lik mintak kunci lain. Dengan berat hati dan langkah yang tersgt la lemahnya, sy pon pg pejabat lg skali. Dlm perjalanan tu terfikir apa salah yg sy dah buat smpi jd mcm ni skli ujian Allah pd sy. Tak semena-mena air mata ni mengalir. Sungguh….hari tu memng sy sensitif sgt. Ditambah dgn penat dan memikirkan ujian yg diturunkan oleh Allah ni. Hati ni memng tak cukup kuat nk tahan. Ya…memng perkara yg kecik. Kunci tertinggal. Tapi..dgn keadaan yg letih tu..memang..ntah la…sedih sgt rasanya masa tu. Kalau tak ditahan mesti air mata ni trus deras mengalir. Nanti org ingt pe plak….

 

Dalam berfikir2 tu sampai jugak sy ke pjbt. Jumpa ngn En. Nizam. Setelah menerankan perkara yg berlaku, dia pon bg kunci yg lain. Dia ckp, kalau xboleh jugak, kol. Nanti boleh baiki pintu. Pasu sy balik ke bilik. Try lagi skali dgn kunci yg En. Nizam bg td. Tapi……….masih sama. X matching….huuuuuu~ Sediiiiiiiihhhhhnyaaaaaaaa…Asal ni??? Knapa plak xboleh??? Ya Allah…….

 

Sy pon terus telefon En. NIzam bgtahu sal pintu ni. Dia ckp, jap lgi Abg Zack dtg. Sementara tggu Abg Zack 2 dtg, sy pon menmpang jap kat bilik Mun. Melepaskan penat. Penat betul. Tak sampai 10 minit Abg Zack pon sampai.. Alhamdulillah…. Dia pon memecahkan tombol pintu tu dgn batu mangga (gelaran kami terhadap batu itu kerana bentuknya seperti mangga dan berwarna kuning). Dengan 5 kali ketuk, pecahlah tombol tu. Lalu dgn pantasnya sy masuk ke dalam bilik tercinta =) Selamat akhirnya. Tapi..belum habis lg…After pecahkan tombol, kena la pasang tombol baru. Sy pon duduk la dlm bilik Mun smbil meninjau kerja2 pemasangan tombol 2 dari jauh.

 

 

10 minit kemudian…..

 

 

Siaplah pintu bilik sy tu dipasang dgn tombol baru. Tengkiu Abg Zack =)

 

Fuh…selesai sudah episod hari yg penuh penat. Setelah sembahyang dan menjamu selera..sy pon ‘pengsan’ dgn bergayanya. zZzZzZzZzZzZzZzZzzZz~

 

~Salah satu bukit KIY~

~Salah satu bukit KIY~

10 Responses to “~Hari Yg Paaaaaaaaaaaaaling Penat~”

  1. waduhh…sadis + kelaka entry kali nie..
    dapat kite bayangkan keadaan ana kpenatan tuh + ketensenan yg melanda..dah la blok blakang..isk2.
    kalo kiter pon, memg nangis r..biar org cakap hal kecik pon (sbb yg cakap tuh mesti bawak motor)..
    bg pjalan kaki yg setia mcm kiter je tau azabnyer..huks..
    sbo k..:)
    pe pon tombol pintu dah baru..:)

  2. huuu~betul tu nad..pejalan kai je yg faham azabnya bila situasi mcm tu berlaku.
    kalau yg naik moto pe susah..start moto-jalan-smpai pejabat.
    xpyh susah mcm kita. kan? kan? kan?

    herm.Alhamdulillah masa tu pjbt xtutup g..
    kalo x, naye je.
    *tombol baru penawar duka*

  3. eheh.sian kwn ak neh.fana2.jarangnye ko tggal kunci.salu jiran depan je;p erm.btl2 pe nad ckp.mcm pejalan kaki yg setia cm kite2 neh.mmg sgt mghargaila masa.sbbnye bile penat.msty la nk rest jap.tgk2 pntu lak wat hal.sedey bkn pe.sbb trlalu pnt.tp nnty.ble da grad,msty rndu kiy kn.😦

  4. to Yatt:
    huuu kelam kabut kejar kelas..
    tu yg tertinggal kelas..
    kesimpulannya..jgn kelam kabut..manage ur time wisely =)(nasihat untuk diri sndiri dn pembaca setia eheh)
    rindu ke kat kiy t????? mestilaaaaaa bnyk kenangn lorr =P

  5. anna!!
    ielah pun penah jek kene camni.tapi kawan yang pegang kunci and dia tinggal phone kat bilik,die pegi merayap.balik keje jam 8,jam 11 baru boleh masuk bilik.memang menangis tahap kelua air idung tau..
    penat dan tensi kan??
    ahaha

  6. To ielah:
    Mak aih..
    tu lg sengsara ielah..
    boleh terpengsan depan pintu dek kepenatan menunggu..huu~

  7. cian kt kO…
    btw, ko duk kiy ye…
    br ak taw…
    laen kali bley sggh….
    heh~

  8. To pu3:

    tau xpe..
    sgt sadis ketika itu…
    yup kiy..flatlet..
    jemput2..
    da final yer baru nk singgah….
    apa daaaa

  9. blog mn eh???
    kwn aku duk flatlet jgk…
    dkt2 ngn jln rye…
    pnt jgk ak mendaki blok die th…
    hu~

  10. kami blog 14M..
    memng penat gile nk mendaki bukit..
    da la blog nk hujung untuk pompuan..
    huuu~

    kwn ko siapa??


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: