~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

~Sakit yg menyakitkan~

Salam…
Hai semua…🙂

D entry kali ni, sy nk share pengalamn menakutkan..
Sgt takut + sakit…
Mungkin sbb 1st time kena…
Kena pe  ya???
Kena…
FOOD POISONING a.k.a KERACUNAN MAKANAN😦

food_poisoning_3

Tak tau la mkn pe…
Belek2 kat internet ckp, keracunn mknn ni bleh kena sejam dua lepas mkn atau sehari lps mkn…
So..xtau la ni mknn mana satu yg membuatkan sy kena pnyakit yg menyakitkan ni (ada ke sakit yg x sakit???)

Bila start kena???
Erm…start sakit masa nk smbhyg maghrib hari khms…
Rasa loya..mcm nk muntah…
Sengal2 badan, rasa menyucuk sampai tulang blakang (sila bygkan ya)

Then, sempat g ym ngn Kak Iqa…
Ngadu la konon ha3…
Ckp kat dia, mcm nk demam…
Da ym jap, tdo…
Xlarat da rasanya…

Tido pon xnyenyak..
Asyik terbgun je…
B4 nk tdo 2 rasa SAKIT SGT
Kat hujung jari rasa ngilu…sejuk..
Sampai terfikir…“da nk mati ke”
SERIUS…
Takut sgt masa 2….
Tapi..Alhamdulillah…
Bukak2 mata sok paginya, diri ini masih bernafas walaupun kesakitan masih enggan pergi…

Pagi tu, gagahkan pgi discusion kat bilik Mun,
Depan bilik je pon🙂
Pas2 mkn2 kat Cafe…
Sy hnya mmpu mkn jambu je..
Sbb teringin sjk malm masa sakit 2..
Nasi jz tapau..kot lapar, xpyh la turun lg…

Berbaring je la kejenya…
Xboleh duduk..sakit…
Mcm ada tekanan kat perut…

Mlm td pon tdo kol 9..
Awal kan???

poisoned

Dan akhirnya….
Pada hari ni…Alhamdulillah..da sihat🙂

Erm.
Nk kongsi tips kalo kena keracunan mknn ni…
Tips ni amik dari internet..
Kalo kena keracunan mknn, bnykkn minum air masak dan air susu…
~Dua2 2 sy x minum..xlalu..loya…even air masak…~
Kalo masih sakit lagi, jumpa doktor dn ingt mknn yg anda mkn dlm waktu terdekat sblm kena keracunan mknn 2 supaya doktor blh diagnos…

Oke doke…
Makan berpada2 ya…
Kdg2 bukan salah kita pon…
Mungkin mknn yg kita mkn 2 xcukup masak, da rosak atau lain2…
Kita mana nk tau benda 2 sume kan…
Ngap je trus…
So…pekedai2 sekalian…
Amik berat la ttng tahap kebersihan bahan yg anda masak ya…
Effect nya pada org yg makan…
Xpe2..pengalamn mematangkan kita…
Kesakitan hari khms lps btul2 menginsafkan…
Alhamdulillah umur masih pnjg🙂

Herm..
Hari ni nk siapkan 5 assgnment dari bnyk2 assgnment🙂
Sem ni adalah sem sejarah…
Sem lambakan assgnment uwaaa😦
Chayoo 2 me….
Sok wat assgnment lain lak..
Kalo bleh nk setelkan sume mnggu ni..InsyaAllah..

1205099zhwi7s2bb3

Jumpa d lain entry🙂
Jaga diri..hiasi peribadi….

*jgn lupa bergelap mlm ni untuk sejam..dari jam 8.30-9.30🙂 *

12 Responses to “~Sakit yg menyakitkan~”

  1. ~fana mkn pe ni smpai keracunan,,,
    ~lain kali mkn ati2 yer,,, =p
    ~selamat wat asgnmnt,,, heeheehee,,,

    **stuju ngan fana,,, sem nie dalam sejarah,,,
    asgmnt b’lmbak’ smpai ari nak submit hanye tingal smingu je lg,,, huhu,,, salah sape nie??? tepuk dahi tanye diri sdiri,,,

    nota tangan:sy pun stil ader 5 asgnmnt yg blom siap,,, huhuhu

  2. kan i da ckp.
    ko kne mnum susu.
    mmg loya.
    tp last2 oke la.
    huhu.

  3. fana kena keracunan a.ka.a cirit birit??huhu..
    lor..ciannya…aku blk umh la plak..
    klu x leh bg ubt kt ko..ubt pk bg ari 2 da lg..
    mmg tsiksa..huk2!ciannya ko..sbaq na..;)

  4. cik farhana mkn ape ni??
    cianyee die..
    sbr tau.
    alhamdulilah dh chat pun die..suke sy tau..=)

  5. la siannye fana..
    huhuhu..
    org da sebati da ngn keracunan..huhuhuu;(
    ni pngalamn bru ek..
    cian kt ko..
    da la dok sowang2…

  6. To Adah:

    Xtau la mkn pe..
    tp suspek utama kebab kot..
    perut xbiasa…
    agaknya la huuu~

    To Yatt:

    Mula2 2 xlalu nk minum sbb loya…
    lama2 gagahka gak sbb xtahan..
    sakitt wooo

    To SueWeet:

    Aah gitu la nmpknya..
    kdg2 xsabar jugak..
    sakit…herm..
    dugaaan~

  7. To MerahItuJambu:

    Alhamdulillah da sihat..
    hee~

    To Miss NoHa:

    Tringt time ko kena dulu..
    baru km tau cane sakitnya keracunan mknn 2..
    huuu~

  8. anna!
    just finished an assignment tajuk food poisoning bagai! ish
    its true,it takes about two hours/day nak effect pada badan.
    teruk kalau u punya level water dalam badan da kurang.susah tau.bahaya!
    jaga makan,jangan sakit lagi tawu!

  9. naseb baek kamu sehat~

  10. cik farhana..nape lama x update??mane menghilang

  11. yuhuu..
    nad pon biase kene..ape tah lg perut ni memang x tahan..
    tapi besenyer cirit birit & tak boleh berdiri..
    jgn2 mknn kat kiy x? huks..takuut..
    sabar k..
    alhamdulillah da chat..:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: