~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

~Maafkan Saya~

Salam….

Erm…terfikir hmpir stgh jam nk post entry ni..berfikir tntg kewajarannya….fikir punya fikir, akhirnya merajinkan jari jemari ni untuk menari rancak di keybord laptop ni.

Ermmmmm (keluhan berat)..1st skali sy nk mintak maaf bnyk2 kpd semua pembaca blog ni, termasuk silent reader…. Sy pohon kemaafan andai ada entry yg mendatangkn ketidakselesaan anda pabila membacanya. Gambar2 sy dan juga rakan2, andai ada yg xberkenan d hati (Maksudnya xsuka tgk gmbr 2) sy mohon maaf. Tujuan sy, xlain untuk berkongsi dgn pembaca2 yg kebanyakkannya adalah rakan2 yg sememangnya sy kenali. namun, rambut sma hitam, tapi hati lain2. Pada sy benda 2 xsalah, tapi pada org lain salah. Jadi, sy mohon maaf. Mungkin sy terlepas pndg. Selaku org Islam, ada norma2 yg perlu dipatuhi. Itu sy akui.

Komen yg satu itu tlh menyedarkan sy. Terima kash kepada pemberi komen tersebut. Sy hargai. Sbgai rakan seislam, anda alert dgn entry yg tlhpun sy privatekan. Namun, adalah lebih baik jika anda berterus terang tentang identiti anda. Xperlu berselindung. Anda menyampaikan kebenaran..satu perkara yg baik. Bukan yg sebaliknya. Sy boleh bersikap professional dgn komen tersebut. Lagipun komen 2 satu teguran yg membina. Xada sbb untuk sy melatah xtentu pasal dgn satu perkara yg dah terang2 membawa kebaikan. Tapi, bila komen 2 dtg daripada org yg xmmpunyai nama (menyembunyikan identiti), sy jadi emosional. Sy tertanya2 siapa org tu. Skrg, sy dah tau siapa pengirimnya. Atas beberapa bukti, sy dah boleh agak siapa yg bagi komen 2. Sy yakin dgn andaian sy. Sekali lagi ucapan sy kpd pemberi komen tersebt(Jika individu tersebut baca entry ni), terima kasih bnyk2. Cuma lain kali, tlg la taip nama sebenar. Xada sbb anda perlu menyembunyikan identiti. Menyampaikan kebenaran mmng payah, dan pahit untuk ditelan oleh penerima. Tapi, ia sebahagian dr dakwah kan???? Berani krn benar.

Sy bukanlah org yg baik. Sy juga manusia biasa. Melakukan kesilapan. Jadi, sekali lagi sy mohon maaf kepada semua pembaca. Maaf juga dipinta daripada individu pemberi komen, andai anda terasa hati dgn entry ni. Bukanlah niat sy untuk mengguris hati anda. Sy kenal anda, anda kenal sy. Kita kawan🙂 Selaku kwn, sy xnak ada sekelumit pon rasa xpuas hati bersarang dlm diri sy. Makan dalam 2 bahaya. Silap hari bulan, persahabtan pon tergadai. Sy sygkan nilai persahabatan kita.

Kepada pembaca2 blog sy, sy mengharapkan komen2 yg membina daripada anda. Tapi, tolong sertakan nama sebenar dn email yg sah (betul2 wujud) dan kalau ada blog, linkkan skali. Kesudian anda memberi komen2 yg bernas dn membina amatlah sy hargai.

Terima kasih sudi meluangkan masa membaca entry kali ni. Yg +ve jadikan tauladan, yg -ve jadikan sempadan. Ribuan ampun dan maaf skali lagi dipohon daripada anda semua. Jumpa lagi d lain entry.

Jaga diri hiasi peribadi

Salam

*Sesungguhnya kebahagiaan itu ada dalam diri kita. Kerana itu, sudah seharusnya kita mengerahkan jerih-payah untuk memperbaiki diri sendiri*

4 Responses to “~Maafkan Saya~”

  1. fana..
    gmbr kita pki bju kning hitam 2 ke???
    npa ngan gmbr 2 weh??huhu…
    sbb kmen2 yg `mmbina’ dlm gmbr 2 ke???huhu…

  2. akk,
    adat dlm blogging mmg mcm tu.
    ade je yg x suke tgk kite punye tulisan ape2 ntah tu.
    manis sdri pun pnah gak dpt komen2 mcm tu tp manis ambil rngan je.
    yg pnting kita thu kita tahap mne n ade usaha nk improve.🙂

  3. selamat malam fana,,,
    ~after smingu x bukak laptop ari2,,, tngok2 entry pic tu da xder,,, x t’pk lak nak tanye knape,,,
    ~rupe2nye b’sebab entry tu d tarik balik ekkk,,,
    ~ hmm sy xtau ape “pemberi komen” tu komen kat blog fana,,, xsmpat nak bace,,,
    ~hmm pada pendapat sy,,, mayB ade sebabnye jugak knape “pemberi komen” tu xnak dedahk’ identitinye,,, mayB nak jaga silaturrahim,,, xnak sesuatu yg x elok b’laku,,,(slalunye pun klu kwn yg bg nasihat,,, sukar utk d’trima),,, atau ape2 lah sebab yang hanya TUHAN yang yahu disebalik dakwah yang dibawak’ oleh “pemberi komen” tu,,,
    ~ape pun mayB ade kebaikannye jugak kan,,, sy slaku kwn pun xmampu nak m’beri nasihat yg m’bina,,, maafk’ saya,,, huhu,,,

    *fana ade tngok kan kat blog sy,,, sy pernah letakk’ picture,,, tp xlame pun sy letak pic tu,,, sbb ade “seseorang” yg juga sy kenali orang tu,,, dia bagi pandangan t’hdp pic tu,,, bila pk2 balik mmg btol jugak ape yg orang tu ckp,,, so sy trus buang pic tu,,, sy trima ngan ikhlas pandangan org tu,,,

    nota tangan:same-same lah kite beri pendapat/nasihat seandainye ade yg x elok didengari/dipandang k,,, & juga x perlu sembunyikan identiti,,, okey,,, senyum2 slalu,,, hehehe sory panjang komen sy,,,

  4. salam…hye my dearest fana…

    sha faham perasaan fana..kdg2 dlm hidup ni susah utk kite puaskn hati semua org…sometime ade bnda yg kite wat ade org suke and sometime ade org x suke..so nasihat sha take it as +ve..maybe he/she just want to give his/her opinion about that pic (actually sha x tau pic ape yg dimksdkn)..so whatever it is depend on yourself…u should make a good decision for yourself..ok fana jgn sedih2 yer=)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: