~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

~Jalan-Jalan Melihat Ikan~

Salam….
Hai everybody:)

Tibalah masa untuk meng’update’, setelah sekian lama jari ni xbersenaman d lantai keyboard.
Actually, terlalu bnyk cerita yg nk dikongsi dgn pembaca semua..
Tentang cerita kegilaan masa kini, tempat2 yang dilawati, pengalaman untuk dikongsi, book review, u juz name it….
There is whole lot, but because lack of time and laziness as well, I have to find a perfect time to update my beloved blog.
And…this is the time which is so perfect for me to working on it🙂

Okay lah..kita cerita satu2 ya….
Jgn hokap (tamak dlm loghat n.9) hehehehe….

Sy berpeluang menjengah dunia ikan2 yang plbagai spesies tak lama dulu….
Sesi jengah menjengah ni turut disertai oleh dua org kwn baik sy….Mun n Yatt….
ktorg melawat Aquaria yang terletak berhampran KLCC….

aqua1(1)
Nak masuk xmahal pon….
STUDENT: RM 20 (Harus kemukakan kad pelajar anda ya)
PEMEGANG MYCARD: RM28
And untuk pelancong dr luar negara xingt lak…but the cost is higher for sure
*Moral: Silalah bawak kad pelajar anda walau d mana anda berada. Tapi, kalau da graduate xpayahla ya…invalid🙂

Terlalu banyak spesies ikan yang terdapat d situ
Bukan ikan je….
Ada gak lipan, ular, kura2, iguana (ada ke ya???merapu je) dan bnyk lagi lah…
Sebenarnya kebanyakn ikan2 kat situ, saiznya kita dapat tgk sbnyk 70% je disebkn ketebalan kaca tu.
So paham2 la bila tgk ikan yang pnya gedabak besau…boleh imagine besarnya kalau kita tgk live kat lautan.

aqua4(2)

Kat dalam Aquaria tu jugak terdapat satu terowong yang di atsnya kita boleh tgk ikan2 berenang dgn bebasnya…walaupun pada hakikatnya xsebebas d lautan yng terbentang luas.
Kat situ, ada ikan pari yang besaaaaaaaarr (cuba bygkan tahap ‘besar’ ikan tu)
Ikan jerung pon ada….
Kalau dtg pada waktu yg betul, dapatlah tgk sesi memberi ikan makan…
Tapi, masa ktorg dtg, sesi tersebut da selesai😦
Dalam terowong tu ada 2 part untuk pejalan kaki (sbb kereta of course xdibenarkan masuk hiii).
Satu yg automatically bergerak, means stand still then u will move thoroughly into the tunnel.
Yang sebelah tu plak untuk jalan kaki manually🙂
kitorg masuk terowong tu 2 kali sbb xpuas tgk ikan2 yang bermacm2 spesies d situ.

aqua3(3)

besau btol ikan 2..buat goreng 2 bulan pon xbis🙂

 

aqua2(4)

Setelah hampir dua jam bersuka ria melihat ikan2, tibalah masa untuk mengeluarkan diri daripada Aquaria tu.
Rasanya memng berbaloi la RM20 yang dilaburkan.
Banyak ilmu yang diperolehi..
Daripada nama2 ikan, spesies2nya sampailah jenis2 pasir kat pantai.

So my readers, apa tunggu lagi..
Kalau ada kelapangan, jemput2 la melawat Aquaria ya🙂
Luar kawasan Aquaria tu, ada wifi yg mmng laju speed dia…
So boleh lah mengupdate status Facebook hihihi….

*Malaysia sememngnya negara yang indah, terlalu bnyka tempat untk dilawati. Jadi, xperlulh berbangga jika melawat banyak tempat di luar negara,sedangkan tempat menarik d negara sendiri masih belum dijejaki*

 

6 Responses to “~Jalan-Jalan Melihat Ikan~”

  1. weh….
    bl korang g ni..
    huhu..
    x pelawe pn…😦

  2. OIC….
    hikhikhik…:) br nak majuk td..poyo x?

  3. penat aku tunggu korg kt PD…
    aku jer gi mandi kt PD….huhu…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: