~Mulanya Di Sini~
kalau tak melangkah kita tak tahu kita boleh berlari

Oct
07

Salam…
Hi friends out there 🙂

Currently I’m so in love with new single from Kriss Allen
For those who have no idea who is Kriss Allen, he is the champion of the latest American Idol.
Now he got a new single entitled LIVE LIKE WE’RE DYING

handsome Kriss Allen :)

handsome Kriss Allen 🙂

That song has a deep meaning for those who learn it closely and play it countless like I do hahahahaha…
Actually that song asks you to appreciate the time we have just now.
We don’t know when time stop ticking,
How long we can live to have a good time with our beloved person,
So, we have to live like we’re dying 🙂
That’s the moral that I can take from that catchy but meaningful song

For sure I already download it from the internet (plus the lyrics so I can understand it each word of it heee),
So that I can play it countless through my phone while I do my audit work.
Believe me; I got high spirit to concentrate on my work because I got motivated 🙂

Okay….
In this opportunity, I want you to read two verse of this song so that you can get motivated as well 🙂

lookin at the hand of the time we’ve been given here

this is all we got and we gotta start pickin it

every second counts on a clock that’s tickin’

gotta live like we’re dying

 

We only got

86 400 seconds in a day to

turn it all around or throw it all away

we gotta tell ’em that we love ’em

while we got the chance to say

gotta live like we’re dying

So friends, wake up….
Don’t ever waste your precious time 🙂
Full it with beneficial thing…
Our life is soooooo short, so make it sweet ya.
If you got chance to do something you really dream, just do it.
Don’t let the chance go.
If you do let it go you can’t really sure if there is tomorrow for you.
So again, live you life like you’re dying 🙂

*For muslim, got surah in Al-Quran that asks us to appreciate our precious time as well. It shows us how importantly our time to be managed and used.*

Advertisements
Oct
06

Salam….
Hi you all 🙂
Do you ever see kids who have a deep interest in photography?
Yeah…I do…
The kids I refer to is my nephew and my niece…
Apparently, they are falling for photography world 🙂

Let picture do the talking 🙂

both of Amir and Mira playing with camera :)

both of Amir and Mira playing with camera 🙂

mira n amir3

The subject :)

The subject 🙂

Yeah…
That is 🙂
I think the sister is just 6 years old while her brother around 4 years old…
I don’t really sure about their exact age he3…
From my observation, the sister who her name is Mira has a deep interest to snap a picture.
Maybe it is inherited from her mother who has the same interest…
Like mother like daughter 🙂
While her brother who his name is Amir, just follow what his sister do he2

For me, it is a good hobby to be applied by kids
Taking picture can be an interest hobby for them rather than wasting a lot of time with watching TV…
Do you agree with me??? 🙂
Its okay if they want to watch TV, but not over watch it…
Like what I write earlier, it is just waste their time except if they watch beneficial program for instance animal planet hiiii
In additional, it is not good for their eye’s health when spending too much time in front of TV.

Okay then….
Take care of yourself…
Salam.

*Photography can be side income or permanent job for those who have an awesome skill and knowledge as well*  

 

Oct
05

Salam..
Hai semua 🙂
Seems like it’s been long I didn’t update this blog
its not because of I have no idea to post, but the main and big point is..LAZINESS
Yeah…its true…:)
when the laziness come, I got no mood to do nothing
Oh noooo…Don’t follow this ya…

I think it’s not too late to wish all of the reader HAPPY HARI RAYA 🙂
Even though today is 16th day of raya, but its okay right?
Better late than never hehehehehe
Forgive all my mistake, all unsatisfied in my writing, over joking etc, I’m really sorry
Truly sorry….
Same goes to you…
In other word, forgive and forgiven 🙂

DSCN3675

How’s your raya going?
Is it best or worst?
For me…raya for this year is same as last year…
But I enjoy it more than last year 🙂
Don’t know why, but I feel like this year’s raya is the best
Maybe because of I still got a lot of duit raya even now I’m 22 (maybe next year its my turn to give duit raya he3)…
Yeah, I think that’s the reason why 🙂
Plus, I got an opportunity to have a sweetest time with my beloved family (suddenly got touching huu), and my beloved cousins since I do my practical at Seremban.
Alhamdulillah….

Okay then…
I think that’s all for now…
The more I write about my family, the more I got touching.. 😦
Keep reading my blog ya…
I have a lot of story to be update and going to be read by my loyal readers 🙂
Do take care of yourself
Salam

*Writing in English as the practice to master in that language 🙂

Sep
10

Salam semua 🙂

Pernah makan x gula2 yg pedas????
Gula2 yg biasa kita mkn, slalunya manis kan….
Nama pun gula2…mesti la manis mcm gula…

Tapi entry kali ni sy nk cerita pasal gula2 yg pedas…
Nama gula2 ni…
GULA2 LADA 🙂
Dah lama cite ni…
Tapi br skrng ada masa nk update 🙂

Gula2 ni akk kat opis bagi rasa…
Nama akk 2 kak Siti 🙂
Dia dapat masa pergi pameran pasal perladangan kat Serdang…
So…
Akk ni pon bawak la dtg opis…
Nk bagi kitorg rasa produk hasil tempatan 🙂

Rupa dia menarik ya kwn2 semua…
Warna hijau kuning2..
Mcm jelly

GULA2 LADA
Bila masuk mulut….
6 Saat pertama ok lagi…
Bila dikunyah, terserlahla rasa pedas 2….
Rasa lain mcm kat lidah….

Kak Siti ckp..gula2 ni jgn digigit kalo xnak rasa pedas..
Kalo gigit mmng rasa semacam la….
Menurut Kak Siti lagi (ayat skema dah kluar hiii)
Gula2 ni sesuai untk perokok yg nak berhenti merokok…
So, kalo ada d kalangn pembaca blog ni yg berniat nk berhenti merokok, p cari gula2 ni ya:)

Sy try lagi mkn gula2 ni after 3 hari (sbb fobia dgn rasa yg lain mcm 2)
Kali ni xkunyah….
Yummy….
Mmng krg rasa pedas tu…
Terasa manis….
So…sy pon mkn la lagi lps hbs…hi2 😛

Pesanan sy….
Mari la kita sama2 menyokong produk tempatan…
Tak ada rugi pon…
Malah mendatangkan keuntungan pada ekonomi negara….
Sebenarnya produk tempatan pon xkalah dgn produk luar negara…
Cuma mentality kita yg nak guna brgn berjenama yg biasanya dimonopoli oleh produk luar negara telah mnybbkn kempen ‘Gunalah Brgn Tempatan’ kurang mendapat sambutan.
Tepuk dada..tanya minda 🙂

Oke semua…
Jumpa lagi d lain entry 🙂
Salam.

Sep
09

Salam semua 🙂

Kali ni nk bercerita sal kemeriahan bazaar ramadhan….
Sy berpeluang pergi bazaar ramadhan kat Ampangan,N.9
Slalunya pergi kat Seremban 2 je…
Dekat sket ngn umah…
kalo nak p Ampangan 2 agak jauh la…
Kira2 setgh jam perjalanan kalo x jam 😛

Cerita ni berlaku hari sabtu…
Sy n Mimi je ada kat umah…
So, Mimi ajak teman dia p Jusco….
Da ronda2 jusco, cuci mata tgk beg, kasut, baju, kitorg plan cari mknn buka puasa kat Ampangan…
Slalu dgr cite akk2 kat opis je…
Depa slalu cite bazar kat situ meriah, bnyk choice…
N finally, here we come…
dapat gak menjejakkkan kaki ke bazaar ni 🙂

BAZAAR AMPANGAN

Nak carik parking susah gak la…
Ada yg snggup parking jauh semata2 xnak bersesak kat area parking kat bazaar tu…
Ada 2 side bazaar…
1 side mmng penuh dgn mknn la….
Yg lagi satu campur..ada jual baju, kasut…n of course mknn 🙂
Tapi mostly gerai yg jual baju n kasut bukk malam after buka puasa…

Memng tersangt la bnyk coice kat bazaar 2 compared dgn kat Seremban 2.
Pilihan nasi campur banyak…
Cakap je nak mkn pe…
Semua ada…
Nasi, kuih muih, bubur, mee, kueytiow, mihun, air yg bermacam jenis……
Semuanya ada…
Pendek kata….macam2 ada 🙂

LELAKI BERBAJU MERAH

Perasan x…group yg berbaju merah tu..
Mereka ni bagi mask, kurma n risalah pasal nak prevent H1N1….
Ramai group ni…
Ada yg tnggu kat depan nk masuk bazaar, ada yg masuk bazaar…
Dua2 side ada…
So….kumpul2…sy dapat 2 mask, 3 kurma 🙂
Bagus kan….berbakti d bulan puasa…
Alhamdulillah…

MASK N KURMA

Teringt kat ayam goreng kat bazaar ni…
Sedap..yummy yummy…. 🙂
Murah lak 2…rm1.60 seketul…
Xde la kecik sgt…part isi lagi hiiiii~
Kalo ada rezeki, boleh pegi lagi….
Kalo pegi lagi nk beli ayam 2 bnyk2…ha3…

Oke semua..
Sampai sini dulu…
Moga jumpa lagi d lain entry…
Jaga diri hiasi peribadi
Salam.

Sep
08

Salam semua 🙂
Moga sihat2 sejahtera….

Ini cerita hari jumaat….

Hari 2 sy n housemate mcm ada pesta mknn…
mana xnya, kwn trainee sy dgn baik hatinya bagi kek batik plus mak dia plak bagi rending ayam 🙂
Thx Nisha n maknya….
Mak dia kenal sy sbb pernah terserempak wktu shopping 🙂
So, mgkn sbb sy ni baik hati, sopan santun, lemah lembut (perasan gile) maka mak dia ni pon ingt la kat sy hi2
Bak kata Nisha ni la…
“Kalo dia ada abang, dah lama mak dia kenenkan kitorg”
Ha3……….
Maaf ya kalo sy menyebabbkan korang termuntah lalu membatalkan puasa korang kui2:P

Oke..
make it short…
JOm tgk pe yg NIsha n mak dia bagi….

KEK BATIK

 

KEK BATIK
Kek batik yg Nisha buat ni sgt la sedap…
Bukan membodek..tapi kenyataan 🙂
Tgn ada ong la itu makcik hiiii
Sepanjang hampir  4bulan praktikal ni, da 3 kali kot Nisha bawak kek batik p opis..
Rajin kan dia…. 🙂
Tapi sorry la….dia single but not available 😛
Kek batik yg dia bg hari jumaat 2 pon dia buat sbb nk bagi kat ehem2 dia….

RENDANG AYAM

RENDANG AYAM
Rendang mak dia ni marvelous u…
Cukup sume ingredient (mcm terror masak je sy mengomen kan)
Semua part isi plak 2 mak dia bagi.mcm tau2 je sy ska part isi…
Plus,bnyk gile…sy n housemate mkn, boleh simpan untuk sahur lg….
Thx a lot ya makcik 🙂

Moga rezeki mereka dimurahkan….
Terharu gile…
Once again, Thanks a lot 2 Nisha n her kind hearted mother 🙂

Oke..
Jumpa d lain entry…
Jaga diri hiasi peribadi…
Salam. 

Sep
07

Salam…
Hai semua 🙂
Lama rasanya xupdate…
Xde idea nak update pe….
Since hr ni rasa mcm rajin nak menaip, trus la mengupdate blog yg da kekurgn kasih syg ni..hi2

UPDATE…..
Ada 2 maksd 2…
1st..of course la memasukkan entry baru kat blog ni…
2nd..em ingt x sal cabaran menurunkan berat badan d kalangn staff n trainee tmpt praktikal sy???
Kalo xingt o xtau, scroll mouse ke bawah ya…
Ada entry 5KG d situ 🙂

Hari jumaat hr 2 p la menimbang berat badan…
Ye la…masa tu da hampir 15 hari berpuasa…
Dgn penuh debaran sy menaiki penimbang digital 2…
After dwet 2posen dimasukkan, maka keluarlah berat badan sy yg da latest 🙂

Keputusannya…..
YEAYYYYYYYYY…..
Berat turunnnnnnnnnnn….
Tapi 1KG je la…ha3….
Ok la 2 kan 🙂 😛

Masa entry ni ditaip..ada g 14 hari berpuasa…
Mana tau boleh turun dgn mendadak lagi 🙂
Kiranya ada g 4KG la yg perlu diturunkan (mcm bnyk plak ha2)
Agak2 boleh ke ???
Nanti sy update ya 😛

Oke sampai sini dulu…
Jumpa lagi d entry esok plak 🙂
Sy kan tgh rajin menaip, so siapkan skali entry2 yg lain…
Juz auto publish…. 🙂

Selamat berpuasa 🙂
Jaga diri hiasi peribadi…
Salam sayang buat semua…
Salam.

Aug
21

Salam….
Hai semua 🙂

Erm…sok da nak berpuasa 🙂
Mcm mana preparation???
Da beli kurma??? 🙂

Herm…ktorg kat opis ni da buat pakatan….
Nak tau pe???Hiiiiii
Pe lagi….pakatan untuk menurunkan berat badan la ha3…
Ni semua bermula dgn cabaran oleh bekas trainee, kak hanis:)
Dia ckp nak tgk gadis2 ayu kat Azmi Ismail turun skrg2nya 5kg…
SEKURANG2NYA ya…..
kami pon dgn smngt wajanya menerima cbrn tersebut….

Yup…
sy pon berazam nk turunkan berat bdn…
Wpun ideal, tapi still nak turunkan g….
Bukan pe untk kesihatan d masa akan dtg 🙂
G pon masa balik hari tu, ibu sy ckp sy da berisi…. 😛
Abah sy lak, no komen hiiii…
Tapi bila tnya sy da mkn mlm ke blom, then sy reply xmkn…dia jwb “Bgus la 2..boleh kurus.”
Apa maknanya 2 ya…sy confuse d sini 🙂
Nak wat cane, anak dia ni bahagia buat praktikal kat Azmi Ismail….
Tu yg mkn je kejenya 🙂

Harap2bleh la turun berat nanti…hiii
Tapi…puasa ni bkan semata2 untuk kurus saje ya kwn2..adik2..kakak2 semua 🙂
Moga kita sama2 dapat keberkatan daripada Allah…Ameen 🙂

Selamat berpuasa kpd semua…
Jgn plak ada yg ponteng keje sbb konon2 penat berpuasa hiii…
Alasan tu da lapuk kui2…

Oke..
Jumpa lagi d lain entry…
Jaga diri hiasi peribadi….
Salam….

*Bulan puasa adalah medan untuk lbh mendekatkan diri dgn Allah d samping merasakan keperitan hidup insan2 yg xmampu menjamah mknan dan minuman disebbkan kemiskinan atau peperangan….sama2 lah kita menginsafi kesusahan hidup yang mereka jalani*

Aug
19

Salam..
hai…pe khbar semua??
harap semua sihat2 belaka ya..ameen 🙂

Kali ni nk bercerita sal majlis konvo kwn2 rapat sy…
Majlis ni berlangsung ahad lepas….
Jam 1.30 petang….

Tersgt la excited sy, mu n yana nk jejak ukm melihat hari besejarah mereka (mcm kahwin lak hiii)
Pengangkutan disponsor oleh housemate sy, Mimi….
Thx Mimi 🙂

Dalam jam 12 tayar kereta mimi dah menjejak perkarangn pinu gerbang UKM yg ersergam indah tu…
Tapi bab nk mencari parking adalah paling memenatkan…
Even bukan sy yg memandu..tapi sy dt merasakan ketensenan Mimi mencari parking…
Alhamdulillah xbuat tawaf satu UKM berkali2…
Juz sekali je..then dapat parking..alhamdulillah 🙂

gambar 1

Pertama skali p beli hadiah untuk geng2 sy yg 4 org tu…
Sgt la xada masa nak beli b4 tu…
sowi la ya korang….
Tapi bear tu pon cumel pe..secomel org yg bagi…hahahahahaha 😀

Then jumpa la Noli n Su…
Bergambar sakan la kitorg…
Nak wat cane…da hobi sejak lahir…suka bergambar hiiiii
Nampak molek mreka pakai jubah berwarna biru tu…
Xsabar lak nak konvo…
Hiii…..
Xpe…masa kami tahun depan lak…insyaAllah 🙂

gambar2

Sebelum majlis mula sempat jumpa Yatt….
Dia pon nak rushing sbb majlis kejap g nak start….
Sempat la laga2 pipi sume hiiii

Sementara tggu majlis yg memakan masa  3 jam lbh 2 tamat, ktorg meapak kat bekas kolej penginapan…
Destinasi utama adalah………
CAFEEEEEEE 🙂
Sorang rindu mat milo ais n air mangga, sorang g rindu n.goreng cilia pi (mcm tau je sape kan hiii)…
Lepak2 jap kat surau…
Solat zohor n asar sume…
Then gerak balik ke DECTAR untuk sesi bergambar bsar2an 🙂

gambar 3

 

gambar 4

gambar 5

Paling terkilan….xdapat jumpa Yatt…
Xdapat bergambar ngan dia 😦
dia kena rushing balik..huuuu~
Xada rezeki….
Hadiah dia pon sy xdapat nak bagi…..
Tersgt la terkilan….

Tapi xpe….lagi 3 org g sempat bergambar even dlm keadaan yg rushing..
Mana xnya…Depa nak kejar waktu asar g….nak balik g…
Sbb majlis hbs kol 530….
Nak buat mcm mana…
But hopefully, turn kitorg biarlah pagi n weekend…xla rush 🙂
InsyaAllah…Ameen…

Buat Noli, Yatt, Sue n Nad….
Cograts untuk korang…
Mga berjaya dlm apa jua yg dilakukan 🙂
moga persahabatn kita terus berkekalan…
Syg korang…muah3 🙂

Oke…
Sampai sini dulu…
Jumpa lagi d lain entry…
Jaga diri hiasi peribadi…
Salam 🙂

Aug
13

Salam…

Hai….jumpa lagi 🙂

 

Kali ni nak cite sal rezeki yang xdisangka jumaat lepas…

Rakan satu opis, En Abu Dzar dgn baik hatinya belanja kitorng semua mkn pizza…

Yahooo…

Entah pe kan mimpi pakcik tu..tiba2 nak blanja…

Tergamam kejap kitorng bila tau berita yng menggembirakan ni….

He2…

DSC01189

 

Pesanan dibuat menggunakan telefon (ringkas dn cepat)…

Sementara tu…Sempat lagi sorang daripada officemate sy mengusik En Abu ni

Dia tnya “Weh Abu..ko mng panggilan masyuk ke????”

Siapa yang dgr Hot Fm..tau la pasal program tu hiiii…

Seprti biasa En Abu ni hanya menghadiahkan senyuman lebar, dan menjawab “A’ah..Hot Fm Masyuk…hello” ha3…

Ada rezeki lebih kot… 🙂

 

Tapi dia ni mmng suka blanja org..

Msa sy n 3 lagi officemate wat OT hari sbtu sbb nk siapkan keje tax pon, dia blanja bfast makan roti canai..

Wah2…baik hati kan….

Moga murah rezeki so that len kali blh blnja lagi..

Kui3….

Tq Mr Abu 🙂

 

Oke semua..

Tu saja untk enty kali ni…

Jumpa lagi d lain entry

Jaga diri hiasi peribadi

Salam sayang buat semua

Salam…

 

*Bila rezeki yang ada dikongsi bersama, akan dtg lah keberkatan dlm rezeki 2*